Hundens behov av näringsämnen, protein, fibrer, mineraler, spårämnen och vitaminer bestäms av hundens ras, ålder, storlek, fysiologiska tillstånd, energiförbrukning och vikt. Hundens matsmältningssystem är ganska kort jämfört med människan och växtätande däggdjur. Hunden betraktas som en allätare på basis av dess ämnesomsättning och näringsbehov. De viktigaste energikällorna för hunden är fett och protein av hög kvalitet, vanligtvis djurbaserat protein. Tilläggsvis behövs mineraler, spårämnen, vitaminer och fettsyror (omega-3 och -6) för att uppfylla hundens näringsbehov.
Beroende på situationen kan hunden få de näringsämnen den behöver från olika slags näringskällor, både växt- och djurbaserade. När man väljer protein är det viktigt att försäkra sig om att proteinet har god smältbarhet och att hunden får i sig alla essentiella aminosyror, särskilt om man använder växtbaserade proteiner. Det finns 10 olika essentiella aminosyror som hunden bör få i sig genom födan på daglig basis.
Fibrer stöder de goda tarmbakterierna
Utöver de ovannämnda näringsämnena behöver en välmående och frisk hund också en del fibrer bland annat för att stöda magen, tarmen och matsmältningssystemets funktion samt för att stöda en frisk tarmflora. Fibrerna har också en viktig uppgift i hundens kropp i att reglera vätskebalansen och stöda tjocktarmens goda bakterieflora – fibrer fungerar alltså som prebiotika, d.v.s. en bra grogrund för de goda matsmältningsbakterierna. När det finns tillräckligt av goda tarmbakterier tar de upp utrymme från skadliga sjukdomsorsakande bakterier.
Fibrer påverkar också avföringen; de suger i sig vätska och gör avföringen fastare. Lös avföring hos hunden tyder ofta på ett bristfälligt fiberintag. Fast avföring är också viktigt för funktionen av analsäckarna. Normalt töms dessa då hunden har avföring. Om avföringen är för lös, orsakar den inte tillräckligt med tryck på analsäckarna för att de skulle tömmas. Detta i sin tur kan leda till att analsäckarna täpps till och måste tömmas hos veterinären. En fiberrik näring stöder avföringens fasta konsistens och därmed analsäckarnas tömning. Andra tecken på att hunden får för lite fiber är bl.a. diarré, förstoppning, diabetes, fetma och/eller slem eller blod i avföringen.
Olika fiberkällor – 5% tumregel
Fibrer hjälper också till i upptaget av andra näringsämnen samt att få till och upprätthålla mättnadskänslan. Detta är nyttigt särskilt för hundar som är överviktiga eller har snäppet för lätt att gå upp i vikt. I allmänhet kan man säga att en bra fiberhalt är 5% av hundens födointag. Hundar som har ett större behov av fiber nyttas av en högre fiberhalt på 6–10%.
Bra fiberkällor för hunden är bl.a. grönsaker, frukter, bär och olika slags frön, kross och olika slags kli, till exempel chia-, linfrö- eller hampakross. Av grönsaker och bär tycker många hundar om till exempel rödbeta, morot, nypon, havtorn och tranbär. Däremot finns det ganska mycket skillnad i smältbarheten mellan olika spannmål, och därför lönar det sig att hålla sig till rimliga mängder av dessa. Av de inhemska spannmålen är havre, vete, spelt, korn och råg bäst utnyttjade. Ris har också god smältbarhet. Bovete kan orsaka tjocktarmsirritation hos vissa hundar. Potatis och majs är också bra kolhydratkällor, men innehåller förhållandevis socker och kan därmed orsaka problem för hundar som lätt får jästinfektioner. Vete i sin tur kan orsaka hudproblem.
Det finns olika slags fibrer: lösliga och olösliga fibrer. Olösliga fibrer smälter inte, utan rör sig genom tarmen oförändrade. Olösliga fibrer stimulerar matens framskridande i tjocktarmen, hjälper med att forma och föra vidare avföringen och hindrar därmed förstoppningar. Lösliga fibrer upprätthåller fett- och sockerämnesomsättningen. Som namnet tyder, löses de upp i vatten och formar en gel och fungerar som näring för tarmbakterierna i matsmältningskanalen. Lösliga fibrer som lämpar sig för hundar är bl.a. inulin, fruktaner och pektin.
Tarmens välmående är viktigt för hela hundens hälsa, välmående och immunförsvar, och därmed lönar det sig att stöda tarmbakteriefloran och dess mångfald. Ett tillräckligt fiberintag är grunden till hela kroppens välmående.
Relaterade produkter:
NYHET: