Hästens friska matsmältning tar kål på många bekymmer

Hästens friska matsmältning tar kål på många bekymmer

Hästens matsmältningskanal är ett komplext system som ansvarar för att bryta ner maten, ta upp näringsämnen och avlägsna slaggämnen. Ett ohälsosamt tarmsystem kan orsaka olika slags hälsoproblem hos hästen, till exempel viktnedgång, diarré, kolik eller i värsta fall till och med dödsfall. Hästens mikrobiom är avgörande för så völ tarmens som hela hästens välmående. Varje ägare bör därför känna till åtminstone grundprinciperna för hur tarmen fungerar, vad kan hända när den inte fungerar optimalt och hur matsmältningssystemet kan stödjas för att kunna må friskt och fungera bra.

Med ordet ’mikrobiom’ syftar man på de bakterier, virus och svampar som lever inuti och på hästen. Tarmens mikrobiom bstår av miljarder olika slags mikrober och är en komplex och viktig del av hästens välmående. Varje del av matsmältningssystemet har dess egna mikrobpopulation, inklusive tarmsystemets första del (bl.a. munnen, magsäcken och tunntarmen) och den senare delen (bl.a. blindtarmen och tjocktarmen). Desa mikrober är nödvändiga i matsmältningen och upptaget av näringsämnen, men även för funktionen av kroppens immunförsvar. Mikrobiomets uppsättning bestäms vid ett tidigt livsskede, men senare har också hästens livsvanor och omgivningens omständigheter en påverkan. Faktorer som föda, motion, transport, medicinering, fasta och stress har identifierats som faktorer som påverkar på tarmens mikrobiom. Hos friska hästar förekommer ofta liknande mikrober, medan enstaka mikrobarter kan ha stora skillnader i sin förekomst i tarmsystemen hos sjuka hästar. Vid balansrubbningar av tarmmikrobiomet kan hästens mikrobiom förändras och ofta sjunker mikrobiomets mångfaldighet. Upprätthållet av ett friskt mikrobiom är ytterst viktigt för hästens hälsa och dess matsmältningsförmåga.

  1. Ge hästen tillräckligt med fibrer

Näringsfibrer har flera olika funktioner i matsmältningssystemet. Den främsta nyttan av fibrer ses i hästens tjocktarm, där mikroorganismer, såsom bakterier, tillgodoanvänder energi och viktiga näringsämnen som utvinns ur fibrerna, till exempel B-vitaminer. Om du väljer foder som har rikligt med lösliga fibrer och lite eller måttligt med stärkelse, stöder du mikrobiomet i hästens tarmsystem. Dessa fibernedbrytande bakterier har en central roll i att upprätthålla hälsan hos hästens tarmsystem genom att hindra tillväxten av skadliga bakteriestammar, samtidigt som nedbrytandet av fibrerna producerar värme och energi. Goda fiberkällorär bl.a. melass- och sockerbetsmassa, lin-, chia- eller hampfrö samt skalen av sojabönor. Dessa fiberrika foderalternativ innehåller mindre stärkelse och sockerarter jämfört med traditionella spannmålsbaserade foder. Foder som innehåller rikligt met stärkelse kan orsaka seriösa problem, så som gaskolik eller fång samt försurning av tarmen.

  1. Minska hästens stress

Stressfaktorer i omgivningen kan påverka förutom hästens matsmältningssystem även tarmens mikrobiom. Dessa stressfaktorer, som kan utgöras av förändringar i levnadsomständigheterna, vädret, utfodringssätt eller utsättning för nya eller stressande situationer, kan orsaka en slags kedjereaktion i hästens kropp. Dessa faktorer kan leda till störningar i matsmältningskanalens normala funktion.

  1. Utfodra hästen lite och ofta

Hästens mage är ungefär lika stor som en fotboll och dess volym är nio till femton liter, så den tål inte stora matmängder per gång. För att försäkra en effektiv matsmältning är det viktigt att utfodra hästen med ofta med små mängder. Om hästen ges en stor mängd kraftfoder på en gång, rör sig denna mängd genom matsmältningskanalen snabbare, vilket leder till att upptaget av näringsämnen inte hinner ske. Detta ökar också risken för matsmältningsstörningar. Spannmål och söta foder innehåller ofta stora mängder socker. Ett överdrivet intag av socker och stärkelse kan störa mikro-organismernas balans i hästens tjocktarm, som är anpassad för att smälta gräs och grovfoder. Därmed kan denna obalans leda till formningen av gas, vilket kan orsaka förutom obehag, också koliksymtom. Dessutom kan överdrivna mängder av socker och stärkelse också orsaka fång, som är en allvarlig inflammation i mjukvävnaderna i hästens hov.

  1. Regelbundna utfodringstider

Ett av de lättaste sätten att upprätthålla hälsan hos hästens tarmsystem är att utfodra hästen vid regelbundna tidsintervall varje dag. Bakterierna i hästens tarmkanal mår bra när deras omgivning är stabil. Plötsliga förändringar i utfodringen kan minska mängden goda bakterier om omgivningen förändras och blir ogynnsamm för dem. Detta i sin tur kan leda till att mängden skadliga bakterier ökar, vilket kan leda till problem för matsmältningssystemet.

  1. Förändringar ska göras långsamt

När du gör förändringar i din hästs utfodring, är det viktigt att göra förändingarna gradvis. Då får mikrobiomet i hästens tarmsystem, alltså bakterierna i matsmältningskanalen, tid att anpassa sig till de nya näringskällorna. Detta minskar betydligt risken för möjliga kompliationer, såsom kolik och produktionen av skadliga toxiner.

  1. Utfodra enligt storlek och arbetsmängd

Ett av de största problemen hos moderna (hobby)hästar är överdriven utfodring i förhållande till motionmängd och energiförbruk. Fetma predisponerar för många sjukdomar och problem, bl.a. tarmens dåliga kondition och risker som orsakas av detta. Det är viktigt att hålla ett öga på hästens kroppskondition och fettsammansättning, särskilt om hästen har anlag för fång eller andra ämnesomsättningsrubbningar (EMS, PPID).

  1. Ge endast rena foder av hög kvalitet

Hästar bör få damm- och mögelfritt hö av hög kvalitet. Höet eller ensilaget bör innehålla tillräckligt med stjälk occh fiber. Detta kan hjälpa att förebygga matsmältningsrubbningar och minska risken för en ökning i möjliga sjukdomsorsakande mikroorganismer. När man beaktar tarmsystemets hälsa är det också bra att lägga märke till den möjliga påverkan av sand. Hästar kan få i sig sand i tarmkanalen när de betar eller äter från marken. Sand kan ansamlas i tarmsystemet och orsaka magproblem, till exempel diarré eller kolik. Om hästar äter i en sandpaddock, kan höet ges på en gummimatta eller i en hölåda för att undvika att den får i sig sand med höet. Regelbundna psyllium- eller chiakurer kan också förebygga sandansamligar.

  1. Hästen bör alltid ha tillgång till rent vatten

Hästen bör alltid ha tillgån gtill fräscht, rent vatten, för att undvika att den torkar ut. Ljummet vatten är det mest skonsamma för matsmältningskanalen. Hästens kropp består till cirka trvå trendjedelar a vatten och de kan dricka till och med 45 liter vatten per dag. Det lönar sig att alltid erbjuda hästen dricka, särskilt efter motion. Detta hjälper att hålla matsmältningssytemet i funtkion. Att dricka för lite kan orsaka förstoppning, som kan leda till och med till kolik. Olika slags blötlagda foder är ett bra sätt att få i extra vätska i hästen. Särskillt hästar som dricker dåligt, undviker kallt vatten under vintern eller hästar som går på tävlingsresor nyttjas av att erbjudas extra dricka eller blötlagda foder. Dessa foder innehåller ofta mycket lösliga fibrer som också lösgör vatten i matsmältningskanalen.

  1. Regelbundna tandkontroller

Hästen bör tugga sin mat ordentligt för att kunna smälta den effektivt. Med åldern utvecklar hästar ofta tandproblem som kan påverka tuggandet, vilket kan ifarasätta matsmältningen och den allmäna hälsan. Det är viktigt att försäkra sig om att hästar med dåliga tänder erbjuds fibrer som de kan lätt tugga. Fibrer är nödvändiga för hästens tarmhälsa och kan hjälpa matsmältningssystemets funktioner. Om din häst har dåliga tänder, är bra fiberkällor som är lätta att tugga bl.a.

  • Blötlagdt hö – mjukare och lättare att tugga
  • Hackat hö – lättare att tugga än långa höstrån
  • Hökuber – bra laternativ för hästar med väldigt dåliga tänder
  • Sockerbetsmassa – fiberrikt fober som kan blötläggas eller ges torrt
  1. Minska spannmål och kompletta foder, om du kan

De flesta hästar behöver inte så mycket kolhydrater som de vanligtvis ges. Överfodring kan leda till flera olika hälsoproblem, såsom fetma, fång, insulinresistens och metaboliskt syndrom. Dessutom kan överbelastning av hästens matsmältningssystem med energirika foder leda till matsmältningsrubbningar. För att undvika dessa problem rekommenderas det att utfodra hästen med foder som har ett lågt kolhydratinnehåll och rikligt med fiber.

  1. Kontrollera avmaskningen

Vid underhållet av tarmsystemets hälsa hos hästen är det också viktigt att tänka på parasiter. De kan ha en betydande effekt på det allmäna välmåendet av hästens matsmältningskanal. Ett bra sätt att testa parasitmängden och behovet att avmaska är att ta regelbundna träckprov. Det är lätt att minska parasitbelastningen genom att städa upp paddockar och hagar.

Relaterade produkter:

Chiafrön

Hampafrö

Inulin

Gastro Clay B

Protect that Tummy

Mash the Pony

After Work

Electrolyte Up

 

 

Tillbaka till blogg