Visste du att en häst kan svettas 10–15 liter i timmen vid fysisk ansträngning och samtidigt förlora upp till 100 gram salt? Att ta hand om vätskebalansen är viktigt, eftersom det har en väsentlig inverkan på hästens återhämtning och prestationsförmåga. Med rätt instruktioner är det överraskande enkelt att återställa hästens vätske- och elektrolytbalans.
De elektrolyter som hästen behöver är natrium, klorid, kalium, magnesium och kalcium. Alla är de livsviktiga och påverkar funktioner i hela kroppen, såsom vätskebalansen, blodomloppet, matsmältningen, syra-basbalansen, musklernas funktion samt prestationsförmågan.
Varför behöver hästen salter?
När hästen svettas förlorar den betydande mängder salter och mineraler, så kallade elektrolyter.
Om inte den förlorade vätskan och salterna ersätts, börjar hästen snabbt lida av vätskebrist. Det leder till dehydrering eller uttorkning, vilket i sin tur påverkar hästens prestationsförmåga. En alltför låg elektrolytnivå kan ge hästen muskelkramper.
Därför behöver en häst som svettas få elektrolyter som ersättning för de salter och mineraler som den förlorat under den fysiska ansträngningen.
5 tips – så tar du hand om vätskebalansen hos din häst:
1. Det är skillnad på salt och salt
En saltsten räcker inte som den enda saltkällan för en häst. Du bör alltid tillsätta salt i fodret. Använd till exempel havs- eller bergsalt, som består av ren natriumklorid.
Till en häst som svettas rikligt bör du även ge mineralsalt eller en färdig elektrolytprodukt. Så kan du säkerställa att din häst också får tillräckligt med kalium och magnesium.
Det populära himalayasaltet innehåller fler mineraler än havs- eller bergsalt. Men du bör tänka på mineralinnehållet i himalayasalt inte ensamt räcker till för att uppfylla behovet hos en häst som svettas kraftigt.
2. Salt, salt och ännu mera salt
Hästens svett är saltare än plasman, vilket betyder att svetten innehåller fler lösta ämnen än plasman. Av den anledningen förlorar en häst som svettas förhållandevis mer salt och elektrolyter än en människa, vars svett är mer utspätt än blodplasman.
Hästen utsöndrar 20–25 gram salt per dygn via urinen och avföringen. En häst som svettas i tungt arbete kan förlora upp till över 100 gram salt på en timme (1 dl grovsalt väger 115 g). Den extra saltmängd som behövs blir alltså påfallande stor, till exempel efter en varm dag med träning, tävling eller transport.
3. Vatten är viktigt – men även saltet har sin roll
Om vätskeförlusten hos en häst som svettats mycket ersätts genom att ge hästen enbart vatten, sjunker salthalten i vätskan som omger hästens celler betydligt redan efter en kort tid. Det gör att vätskan sugs in i cellerna, som svullnar upp och kan orsaka muskelkramper och till och med störningar i hjärtrytmen.
Därför räcker det inte med enbart vatten för att återställa vätskebalansen hos en häst som svettats rikligt.
Det snabbaste sättet att korrigera hästens vätskebalans med hjälp av egna hushållstricks är genom isoton saltlösning. Salthalten i isoton saltlösning är densamma som i kroppen och uppnås genom att man blandar 9 gram havs- eller bergsalt till en liter vatten. Det blir cirka ¾ dl salt på 10 liter vatten.
Hästen bör få dricka så snart som möjligt efter svettningen eller prestationen, eftersom törstkänslan hos hästen försvinner ganska snabbt. Drickandet går även att uppmuntra med hjälp av CdG:s Mash the Pony, på vilken du enkelt gör en smaskig ”milkshake”. Men det räcker inte för att återställa de salter som hästen svettats ut.
4. Hästen klarar sig bättre utan socker
Hos människor underlättar sockret och aminosyrorna i vätskeersättningen natriumupptaget. Hos hästar kan istället ett överskott av socker till och med bromsa återställningen av vätskebalansen, visar forskning. Därför är en sockerfri elektrolytprodukt det bästa för en häst.
Chia de Gracias Electrolyte Up är en 100 % naturlig, helt sockerfri och välsmakande elektrolytprodukt, som återställer hästens elektrolyt- och vätskebalans efter ett hårt pass eller kraftig svettning.
Även rödbeta, maskrosrot och maskrosblad är utmärkta, naturliga elektrolyter. De innehåller bland annat kalium och magnesium, som återställer kroppens elektrolytbalans. Rödbeta bidrar med sötma, vilket gör Electrolyte Up välsmakande utan onödigt socker.
5. Elektrolyter går inte att lagra i förväg
Elektrolyter går inte att lagra i kroppen i förväg men om du ger din häst elektrolyter innan en ansträngande tävling eller lång transport, kan du säkerställa att vätskebalansen är okej vid tävlingstillfället eller under transporten.
Du kan samtidigt vänja din häst vid smaken av en viss elektrolyt, vilket gör det enklare att fylla på vid elektrolytunderskott under tävlingen eller transporten.
Om du redan vet att din häst kommer att svettas rikligt under exempelvis en tävling eller en transport, kan du ge den Electrolyte Up att dricka innan, medan och efter svettningen.
Det är också viktigt att hålla i minnet att en häst som har diarré förlorar stora mängder vätska och elektrolyter och att dessa bör ersättas så effektivt som möjligt.
Källa: Hästinformationscentralen i Finland
Relaterade produkter: