Hästens matsmältningssystem är utvecklat för att processa foder den största delen av dygnet. Nuförtiden bor hästar för det mesta i stallet och de utfodras med kontrollerade mängder några gånger om dagen. Långa matuppehåll kan orsaka matsmältnings- och beteendeproblem hos hästar. Därför kan olika sätt att minska tiden mellan utfodringarna och förlänga tiden som hästen spenderar på att äta vara nyttiga för hästens maghälsa och ge den något att sysselsätta sig med när den står inomhus.
Hästar är naturligt anpassade för att äta små mängder flera gånger om dagen. För att förlänga hästens ättid och minska tiden utan föda kan man använda olika alternativ som får den att äta långsammare. En studie som utfördes på hästar visade att ättiden ökade med upp till 61% längre när hästarna åt sitt hö från hönät jämfört med löst hö som gavs på marken.
I en annan studie undersökte man fördelarna med långsamt ätande. Forskarna antog att hönät med mindre maskor skulle öka tuggfrekvensen jämfört med att ge löst hö. Tuggande stimulerar produktionen av saliv, vilken innehåller bikarbonat. Bikarbonat är en molekyl som buffrar magsäckens syrlighet. Ju mer hästen tuggar, desto mer bikarbonat produceras.
Hästens matsmältning producerar magsyra hela tiden, men hästen producerar saliv bara då den tuggar. Därför kan kontinuerlig eller långvarig tuggning hjälpa minska risken för att drabbas av magsår genom att producera bikarbonat i salivet.
För att testa hypotesen att hönät ökar tuggandet och förändrar tuggdynamiken, utrustade forskarna åtta hästar med ”tugggrimmor”. Dessa anordningar registrerade enskilda tuggningar med hjälp av en trycksensor som placerades i nosgrimman. Hästarna hölls stallade och de utfodrades med hö motsvarandes 1,5% av deras vikt två gånger per dag, klockan 8.00 och 16.00. Forskarna räknade antalet tuggningar per kilogram hö, hur länge de tuggade (den totala ättiden per dygn) och procentandelen av tuggningarna som utfördes under de första 120 och 240 minuterna efter utfodringen.
Hästarna fick sitt hö i hönät med stora maskor, hönät med små maskor, ett hönät med enbart ett hål i botten, och utan restriktioner. Tvärtemot forskarnas hypotes ökade hönäten inte tuggfrekvensen. Hästar som utfodrades med hönät med små maskor tuggade dock längre än de som utfodrades utan restriktioner. Dessutom registrerades färre tuggningar under de första 240 minuterna efter utfodring hos de hästar som utfodrades med hönät med små maskor jämfört med de som utfodrades med hönät som endast hade ett hål i botten.
Denna studie visade att alternativ som saktar ner ätandet inte ökar mängden tuggningar för en given mängd hö, men att ett hönät med små maskor förlänger tiden som hästen använder på att tugga. I denna studie märktes också att hästarna åt större mängder ur hönät med endast ett hål i botten, vilket visar att alternativen skiljer sig åt och måste utvärderas noggrant.
Förutom höutfodring kan man skydda magsäckens känsliga övre, körtelfria del av magen från syraskador genom att ge hästen antacider och fodertillskott som innehåller magbeläggande ämnen. Den övre, körtelfria delen av magsäcken har färre skyddsmekanismer mot syra jämfört med magsäckens nedre körteldel och är därför mer utsatt för sår som orsakas av syrastänk. Grovfoder stimulerar inte bara produktionen av alkaliskt saliv utan bildar även en slags ”fiberbädd” i magsäcken, vilket tillför ett fysiskt ”stänkskydd” som förhindrar att magsyra stänker upp på den känsliga körtelfria slemhinnan i magsäckens övre del.
Källa:
R. Hart, J. Farmer, A. Bailey, K. Duberstein. 103 Chew frequency and duration in horses consuming bermudagrass hay in slow feeders as compared to loose hay.