Zink för hästar: forskningsbaserade fördelar

Zink för hästar: forskningsbaserade fördelar

Zink (Zn) är ett essentiellt spårämne som krävs för att stödja många olika enzymers och proteiners korrekta fysiologiska funktioner i hästens kropp. Enzymer är proteiner som utför reaktioner i kroppen, såsom att bryta ner socker och fett till energi. Zink är en enzymko-faktor och deltar bland annat i antioxidationsskyddet, immunfunktioner, proteinsyntesen och cellkommunikationen. Zink är viktigt för utvecklingen av fölets benstomme samt för normal tillväxt och vävnadshälsa. Dessutom stödjer zink friska hovar och en välmående päls och hud hos hästar. För avelshästar är zinkens betydelse för den reproduktiva hälsan kritisk.

Zink är det näst mest förekommande spårämnet i hästar efter järn. Det förekommer i alla celler och vävnader, och den största delen (80-85%) finns i skelettmusklerna och benstommen.

Zinkets fördelar för hästar:

Antioxidationsskydd

Zinkens viktiga uppgift är att stödja kroppens antioxidativa försvar. Både koppar och zink återfinns i det viktiga antioxidativa enzymet superoxiddismutas (SOD). Zinket deltar också i regleringen av andra antioxidativa enzymers produktion (2). Dessa enzymer omvandlar skadliga oxidativa medel och fria radikaler till neutrala, ofarliga föreningar. Celler producerar fria radikaler som resultat av sin naturliga ämnesomsättning, och när näringsämnen bryts ner till energi kan de med tiden skada cellerna.

Tack vare dess antioxidationsskydd skyddar zink mot tidigt åldrande och stödjer friska vävnader och celler. Hästar i hård träning och tävling producerar mer skadliga oxidativa ämnen och kan därför dra nytta av extra antioxidationsskydd.

I en studie fick fullblod i hård träning ett antioxidanttillskott som innehöll zink och koppar. Hästar som fick tillskottet visade förbättrad antioxidationskapacitet under träningsperioden (3). Äldre hästar har vanligtvis lägre nivåer av antioxidativa enzymer jämfört med unga hästar och kan därför gynnas av zinktillskott i kosten.

Relaterade produkter:

Zink för häst
CdG Zinc & Copper 500g
CdG Zink 500g 

Hovhälsa

Rätt balans mellan zink och koppar hjälper till att stödja keratinsyntesen. Keratin är huvudproteinet i hovarna och skapar en stark hovstruktur. Hästar som får tillräckligt med zink och koppar i sin diet löper därmed mindre risk att drabbas av lamellrandsröta (white line disease). De har också en mindre risk för hovväggsseparation.

Immunfunktion

Zink hjälper immuncellerna att reagera på infektioner. När kroppen upptäcker en infektion sjunker zinknivåerna i blodet när immuncellerna och levern tar upp mineralet i användning. Med hjälp av zink kan immuncellerna skicka signaler till andra celler för att koordinera immunsvaret. Man har påvisat tillfälligt sänkta zinknivåer i blodet hos hästar som har feber och cellulit (inflammation i hudens bindväv) (5).

Fler studier behövs dock för att avgöra om zinktillskott är fördelaktigt för hästar med smittosamma sjukdomar eller inflammationer. För tillfället antar man att ett zinktillskott hos en häst som inte får tillräckligt med zink kan stödja hästens immunsvar.

Hudhälsa

Zinkbrist hos hästar kan orsaka hudavvikelser, såsom långsam sårläkning. Detta kan bero på ett försvagat immunsystem. Hästar med en diet som är låg på zink kan vara mer mottagliga för hudinfektioner som mugg (Dermatophilus congolensis) i fuktiga förhållanden. Om immunsystemet är försvagat på grund av en låg zinknivå, kan bakterier sprida sig mer effektivt på huden. En tillräcklig zinknivå i hästens diet kan stödja en frisk hud och förbättra pälsens kvalitet och glans.

Insulinnivåer och insulinkänslighet

Zink kan vara fördelaktigt för hästar som har problem med sin ämnesomsättning. Studier har visat att en låg zinknivå i blodet är kopplad till insulinresistens och diabetes både hos djur och människor. Zink påverkar insulinutsöndringen från bukspottkörtelns celler och tillräckliga mängder zink kan hjälpa med att säkerställa att en korrekt mängd insulin frigörs för att kontrollera blodsockret (6). Hos människor har zinktillskott visat sig förbättra insulinkänsligheten hos överviktiga personer (7). Zinkens effekt på insulinkänsligheten har inte direkt studerats hos hästar. Zink är dock avgörande för att stödja antioxidationsskydd, och oxidativ stress är en nyckelfaktor även vid insulinresistens. Den rådande hypotesen är att en tillräcklig zinktillförsel är fördelaktig för hästar som lider av metaboliskt syndrom eller Cushings sjukdom (PPID).

Ledhälsa

Zink krävs för att producera kollagenprotein. Kollagen är en viktig komponent i senor, ligament och leder. Det behövs också för broskproduktionen. I en studie gav man unga hästar som utövade måttlig motion ett tillskott av koppar, zink, kobolt och mangan, antingen i organisk eller oorganisk form. Efter 12 veckor hade hästarna som fick organiska mineraler högre markörer för kollagensyntes. Dessa hästar kan möjligtvis tåla mer ansträngande träning och vara mindre utsatta för slitage av lederna (8). Studien visar också att organiska spårämnen stödjer kollagenproduktionen i leder bättre än oorganiska mineraler.

Pälsens kvalitet och pigmentering

Zink deltar i produktionen av keratin, som är det mest förekommande proteinet i hår. Keratinet ansvarar för att skapa hårstrukturen. I en studie hade hästar som fick ett tillskott av organiska former av zink och koppar starkare och mer flexibla hårstrån än de som fick oorganiska former av dessa mineraler (9).

Zink är också en del av enzymet tyrosinas, som producerar melanin, pigmentproteinet som ger huden och håren sin färg. Hästar med matt, blekt eller krusig päls kan ha för lite zink i sin diet och därför producera otillräckligt med melanin. Bristen kan observeras hos bruna, mörkfuxa och svarta hästar som behöver mer melanin för att upprätthålla sin mörka pälsfärg. Hos dessa hästar kan förändringar i pälsens färg och kvalitet också vara ett tecken på kopparbrist. Hästar bör få zink och koppar i förhållandet 4:1 för att bibehålla en glänsande och frisk päls.

Zink och andra mineraler i kosten

Det viktigt att beakta förhållandet mellan olika mineraler i utfodringen. Särskilt viktigt är att kontrollera förhållandet mellan koppar, zink och järn, eftersom en hög järnhalt kan störa upptaget av koppar och zink, vilket i sin tur kan leda till brist av dessa även om mineralerna finns tillgängliga i kosten. För mycket järn i kosten kan leda till nedsatt leverfunktion, anemi (nedsatt antal röda blodkroppar), metaboliska störningar och fång. Om hästen äter hö eller annat foder med ett högt järninnehåll, kan tillskott av koppar och zink hjälpa till att balansera mineralerna och förhindra negativa konsekvenser. Dessutom har man visat att en hög kalciumhalt i fodret minskar zinkens biotillgänglighet (11).

Zinkbrist

De flesta hästar får i sig tillräckligt med zink från färskt gräs och hö. En obalans med andra mineraler kan dock påverka upptaget av zink och leda till zinkbrist, trots att det skulle finnas tillräckligt med zink i kosten. Med andra ord betyder detta att bara för att hästen får i sig tillräckligt med zink från sin dagliga föda betyder det inte att kroppen absorberar tillräckligt av ämnet.

En nedsatt zinknivå kan orsaka försämrad aptit, viktminskning eller dålig tillväxt. Föl med svår zinkbrist har visats ha dålig aptit och en långsam tillväxt (10). Detta är relaterat till förändringar i hjärnkemin i hypotalamus, som reglerar födointaget. Zinktillskott har visat sig stimulera aptiten och stödja viktuppgång hos personer med anorexi. Att säkerställa tillräcklig zinktillförsel hos hästar kan stödja en normal aptit och hälsosam viktuppgång.

Några vanliga tecken på zinkbrist hos hästar kan vara:

  • Insulinresistens, vilket kan visa sig som ökad törst och urinering, dålig sockertolerans, återkommande fångsymtom eller oregelbundna fettansamlingar, t.ex. i nacken.
  • Matt, blekt päls.
  • Försämrad hovkvalitet, inklusive spruckna, sköra hovar som lätt tappar skor.
  • Ortopediska sjukdomar, inklusive försämrad benformning hos föl och vuxna hästars svaga, sjuka leder.
  • Nedsatt aptit som leder till nedsatt allmäntillstånd
  • Förhårdnad, sprucken hud, som är mer mottaglig för infektioner och/eller håravfall

 

Referenser:

  1. Eamens, GJ et al. Skeletal abnormalities in young horses associated with zinc toxicity and hypocuprosis. Aus Vet J. 1984. View Summary
  2. Marreiro, DN et al. Zinc and Oxidative Stress: Current Mechanisms. Antioxidants. 2017.
  3. de Moffarts, B et al. Effect of oral antioxidant supplementation on blood antioxidant status in trained thoroughbred horses. The Vet J. 2005. View Summary
  4. Higami, A. Occurence of white line disease in performance horses fed on low-zinc and low-copper diets. J Equine Sci. 1999.
  5. Murase, H et al. Serum Zinc Levels and Their Relationship with Diseases in Racehorses. Int Med. 2012. View Summary
  6. Chausmer, Arthur B. Zinc, Insulin and Diabetes. J Am Col Nutr. 1998.
  7. Cruz, KJC et al. The Effect of Zinc Supplementation on Insulin Resistance in Obese Subjects: a Systematic Review. Biol Trace Elem Res. 2016.
  8. Dickson, Emily C. Effect of Complexed Trace Mineral Supplementation on Joint Health in Young, Exercising Horses. Texas A&M Univ Lib. 2018.
  9. Malgorzata, K et al. Effect of diet on mechanical properties of horse’s hair. Acta Bioeng Biomech. 2009. View Summary
  10. Baltaci, KA and Mogulkoc, R. Leptin and zinc relation: In regulation of food intake and immunity. Ind J Endo Met. 2012.
  11. Mills, CF. Dietary interactions involving the trace elements. Annu Rev Nutr. 1985.

Ursprunglig artikel Madbarn
Written by: Dr. Priska Darani, Ph.D.
Reviewed by: Dr. Christine Latham, Ph.D.

Tillbaka till blogg