Hästens vårsäsong

Hästens vårsäsong

Våren kan innebära manga olika saker för hästen beroende på omgivning och situation. Våren innebär varmare väder, grässtrån som spirar ur marken och längre dagar. Dessutom innebär våren en blandning av hår och damm, hormonbrus, början av en eventuell tävlingssäsong eller en pirrande väntan av föl som ska födas.

PÄLSBYTE:

Våren och de ändrande omständigheterna kan påverka välmående och beteendet hos vissa hästar. Typiskt går hästar igenom ett pälsombyte på våren. Pälsbytet är en normal del av hästens årscykel och kan se lite olika ut beroende på hästens ras, ålder och individuella egenskaper. Pälsombytet hjälper hästen anpassa sig till de varmare vädren. Den tjocka vinterpälsen börjar lossa och göra plats för en kortare och tunnare sommarpäls. Pälsombytet kan dock orsaka bekymmer, särskilt om hästen inte får tillräckligt av de näringsämnen den behöver. Det är viktigt att ägaren försäkrar sig om att hästen får tillräckligt och rätt slags näring för att stöda pälsombytet.

Försäkra dig om att hästen får tillräckligt med näringsämnen såsom protein, vitaminer och mineraler, som är viktiga för pälstillväxten och dess upprätthåll. Att regelbundet borsta hästen hjälper med att avlägsna lösa hår, stimulera blodomloppet och främja tillväxten av en frisk päls.

Fettsyror: Öka mängden fettsyror i kosten. Goda oljor, såsom linfröolja eller hampolja, kan hjälpa förbättra pälsens kvalitet och glans.

Högkvalitativa proteiner: Protein är ett viktigt byggnadsämne för en hälsosam päls. Försäkra dig om att hästens kost innehåller tillräckligt med proteiner av hög kvalitet.

Mineraler och vitaminer: Försäkra dig om att hästen får tillräckligt med mineralämnen, särskilt zink och koppar, som är viktiga för pälsens tillväxt och glans. Under pälsbytessäsongen lönar det sig att också försäkra sig om ett tillräckligt B-vitaminintag (öljäst).

Pälsombytet kan avslöja hudproblem, såsom hudirritation, huduttorkning, mjäll, eller till och med infektioner. Därför lönar det sig också att komma ihåg att vara lite extra noggrann med att följa hästens hudhälsa.

 

MATSMÄLTNINGEN & MAGENS FUNTKION:

Våren kan påverka funktionerna av hästens mage och orsaka störningar i matsmältningssystemet. Symtom av detta kan vara bl.a. ökad gasformning eller diarré, vilket i sin tur kan bero på förändringar i dieten eller stress, som kan orsakas av t.ex. tävlings- eller betessäsongens början. Den våta och tinande marken kan också orsaka balansrubbningar i matsmältningskanalen och leda till lös mage och predisponera hästen till bakterieinfektioner. När marken tinar och växterna börjar gro tycker många hästar om att noppa skott och rötter ur marken, vilket kan öka risken för mag-tarmkanalsproblem, såsom kolik och diarré. Vårens varmare väder kan också öka aktiviteten hos parasiter, vilket i sin tur orsakar magproblem. Regelbunden avmaskning är viktigt för att upprätthålla hästens allmänna välmående.

Den våta marken och blöta omständigheter kan också orsaka andra slags problem, såsom mugg och olika slags hudinfektioner, särskilt på benen. För att undvika dessa problem är det bra att sträva efter att hålla hästens ben rena och torra.

HORMONER & BRUNST:

Våren kan öka hästens allmänna aktivitets- och energinivåer. De längre dagarna och varmare vädren kan påverka hormonbalansen särskilt hos ston och orsaka brunstsymtom. Hos en del hästar orsakar brunsten avvikande beteende och hos många kan brunsten bland annat orsaka irritabilitet, agitation eller koncentrationsproblem under träning och arbete. Hos vissa ston ses förändringar i aptiten. Man kan sträva efter att ge hästen hjälp med brunstsymtomen genom rätta fodringsval och tillräcklig motion.

Fettsyror: Öka mängden fettsyror i kosten. Goda oljor, såsom linfröolja eller hampolja, kan hjälpa med att stöda stoets hormonbalans och hämma symtom som är bundna till brunsten.

Vatten: Försäkra dig om att stoet alltid har tillräckligt med fräscht vatten att dricka. En god vätskebalans är viktig för hästens välmående och kan hjälpa med att kontrollera brunstsymtomen.

Näringstillskott vid behov: Vissa ston kan ha speciella näringsbehov. Till exempel magnesiumtillskott och munkpeppar kan stöda dessa behov. För andra ston fungerar bland annat hallonblad, daggkåpa, kamomill och valeriana. Ston som är i avel är ett tillräckligt intag av vitamin E viktigt, eftersom det stöder fertiliteten och fostrets utveckling.

 

TÄVLINGSSÄSONGEN STARTAR:

För många hästar innebär våren också början för tävlingssäsongen, vilket innebär att deras fodring kan behöva lite justering. Här är några tips för vårsäsongens fodring för tävlande hästar:

Energibehov: Under tävlingssäsongen kan hästarna behöva mera energi för att stöda prestationsförmågan. Öka hästens energiintag vid behov genom att välja foder som erbjuder tillräckligt med kolhydrater och fettsyror.

Protein: Proteiner är ett viktigt byggnadsämne för musklerna och tävlande hästar kan behöva mer proteiner för att stöda muskelutvecklingen och återhämtningen. Välj proteinkällor av god kvalitet och som är lättupptagliga.

Mineraler: Mineraler, såsom zink, koppar och selen, är viktiga för hästens välmående och prestationsförmåga. Försäkra dig om att hästens kost innehåller tillräckligt av dessa mineralämnen och överväg att ge hästen ett mineraltillskott vid behov. Ett tillräckligt magnesiumintag är också viktigt för tävlingshästens återhämtning.

Vitaminer: Tävlande hästar kan behöva tilläggsvitaminer för att stöda deras immunsystem, muskelfunktionen och allmänna välmående. Särskilt vitamin E är centralt för sporthästens prestationsförmåga. En häst som presterar mycket kan också dra nytta av ett B-vitamintillskott (öljäst).

Tillgång till vatten: Försäkra dig om att din häst dricker tillräckligt, särskilt under tävlingarna. En god vätskebalans är viktig för hästens prestationsförmåga och hälsa. Åt hästar som svettas mycket lönar det sig att ge ett elektrolyttillskott som stöd för återhämtningen.

Relaterade produkter:

CdG Zinc & Copper 

CgG Organic Magnesium

Hampaölja

CdG Flax : Linfröolja 1l

Chiafrön

CdGE 200ml - Naturligt vitamin E

Munkpeppar

My Happy Mare 

Öljäst

Hallonblad

 

Tillbaka till blogg